Ligging
Gelegen aan de zuidkant van de Oosterschelde vlakbij de Oosterscheldekering en het dorp Wissenkerke ligt MOO-locatie Vlietepolder. Klik op het P icoon op de kaart voor de routebeschrijving. Er is beperkte parkeergelegenheid in de bocht langs de dijk aan de Keihoogteweg. Klik op het Duiker icoon voor meer informatie over de instap. De afstand tot de parkeerplaats is 450 meter. Voor 1530 bevond zich op deze plek het dorp Vliete, dat na een dijkdoorbraak in de zee verdween.
Onderwaterlandschap
Ga op de kop van de strekdam te water. Ten oosten van de strekdam is de bodem bedekt met grote, prachtig begroeide stenen. Ten westen van de strekdam bevindt zich voornamelijk zand. Diep duiken wordt sterk ontraden, aangezien op grotere diepte de vaargeul zich bevindt en de stroming steeds intenser wordt.
Duikcondities
Zout water. Zeer sterke stroming en een korte kentering (dicht bij de Oosterscheldekering). Vlietpolder is een duiklocatie die alleen bij laag water bereikbaar is. Het is een lastige duiklocatie, aangezien de stroming hier zeer krachtig kan worden en er aanzienlijk slecht zicht kan zijn (< 1 meter).
Duikervaring
Gevorderde duikers met voldoende ervaring in sterk stromend water.
Gevaren
Pas op, de strekdam bestaat uit stenen en scherpe oesters. Bel bij nood 112. Het Duikmedisch Centrum van de Koninklijke Marine is te bereiken via (0889) 50 14 17, optie 1 voor spoedgevallen.
Faciliteiten
Geen faciliteiten aanwezig. Het dichtstbijzijnde vulstation ligt op 10 km afstand bij camping Orisant op Colijnsplaat (West Zeedijk 2). Kijk voor de openingstijden op de website van Orisant.
Alternatieve MOO-locaties
Als je wilt dat je MOO-duik statistisch belangrijker wordt is MOO-locatie Vlietpolder een goede keuze. Waarnemingen van deze locatie zijn zeer welkom. MOO-locaties Oostnol en Westnol zijn eveneens vanaf de parkeerplaats langs de Keihoogteweg te bereiken. Waarnemingen van deze locaties zijn ook zeer gewild.
Faunavoorspelling
Welke soorten kom je tegen op deze MOO-locatie? Wat is de waarschijnlijkheid om een bepaalde soort te zien? Wanneer is de kans het hoogst om een specifieke soort te zien? Raadpleeg de Faunavoorspelling en ontdek de antwoorden op je vragen.
Filtertips: Zoek een soort door het veld 'Soort' in te vullen bij de filterinstellingen. Voer bijvoorbeeld 'zeepaard' in bij soort, en gebruik ‘contains’ (bevat) als filteroptie. Selecteer de huidige maand bij 'Maand' en pas opnieuw de filter ‘contains’ toe. Zo krijg je inzicht in de kans om een Kortsnuitzeepaardje te spotten in de huidige maand. Wil je meer details over een specifieke soort? Klik dan op de link naar de soorteninformatie.