Ligging
Borredame Noord (Kistersnol) ligt aan de noordzijde van de Oosterschelde, nabij Zierikzee. Zet je auto neer bij de parkeerplaats op de Boerenweg en maak gebruik van de trap om de dijk over te steken. Klik op het P icoon op de kaart voor de routebeschrijving. Loop 400 meter langs de dijk over het fietspad in noordelijke richting en ga op de kop van de strekdam te water. Klik op het Duiker icoon voor meer informatie over de instap.
Onderwaterlandschap
Op de bodem liggen basaltblokken, stenen en klosstermoppen - middeleeuwse bakstenen die afkomstig zijn uit het vroegere dorpje Borredame. Vanaf het uiteinde van de strekdam loopt de helling vrij steil af tot een diepte van 25 meter. Zwem in zuidoostelijke richting en eindig je duik op het strandje.
Duikcondities
Zout water, matige tot sterke stroming. Het zicht varieert van 1 tot 5 meter en is op z’n best met aflandige wind. Je kunt hier zowel met de laagwater- als de hoogwater kentering duiken. Bij hoogwater is de instap makkelijker.
Duikervaring
Gevorderde duikers.
Gevaren
Pas op voor de gladde stenen met te water gaan. De duiklocatie ligt deels op en nabij een visperceel. Als er gevist wordt geldt er een duikverbod. Bel bij nood 112. Het Duikmedisch Centrum van de Koninklijke Marine is te bereiken via (0889) 50 14 17, kies optie 1 voor spoedgevallen.
Faciliteiten
Geen faciliteiten aanwezig. Op een afstand van 8 kilometer bij de Zeelandbrug bevinden zich een vulstation (perslucht 200-300 bar Lucht/Nitrox), toiletten en een kleedruimte.
Alternatieve MOO-locaties
Als je wilt dat je MOO-duik statistisch belangrijker wordt is MOO-locatie Borredame een goede keuze. Waarnemingen van deze locatie zijn zeer welkom. Alternatieve MOO-locaties nabij Zierikzee zijn Borredame Zuid en Pikgat ten noorden van Borredame. Waarnemingen van Levensstrijd, ten zuiden van Borredame, zijn eveneens zeer welkom.
Faunavoorspelling
Welke soorten kom je tegen op deze
MOO-locatie? Wat is de waarschijnlijkheid om een bepaalde soort te zien?
Wanneer is de kans het hoogst om een specifieke soort te zien?
Raadpleeg de Faunavoorspelling en ontdek de antwoorden op je vragen.
Filtertips:
Zoek een soort door het veld 'Soort' in te vullen bij de
filterinstellingen. Voer bijvoorbeeld 'zeepaard' in bij soort, en
gebruik ‘contains’ (bevat) als filteroptie. Selecteer de huidige maand
bij 'Maand' en pas opnieuw de filter ‘contains’ toe. Zo krijg je inzicht
in de kans om een Kortsnuitzeepaardje te spotten in de huidige maand.
Wil je meer details over een specifieke soort? Klik dan op de link naar
de soorteninformatie.