Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

01

bron: wvlierhuis.nl


Duiklocatie Burghsluis (foto: Wijnand Vlierhuis)

De Oosterschelde lag er prachtig bij door het prachtige weer. Meeuwen dobberden aan het oppervlak boven de nog ver zichtbare stenen onder water. De bruinvissen en een enkele zeehond die op grote afstand bleven, kon je goed zien in het gladde wateroppervlak. Er waren veel bekende gezichten op de druk bezette parkeerplaats. En heel leuk; ik werd door twee voor mij nieuwe gezichten gecomplimenteerd over mijn verslagen! Nou, dan blijf ik zeker lekker door schrijven.

We gaan duiken bij de oostelijke nol van Burghsluis. Er lagen veel aangespoelde blauwe haarkwallen Cyanea lamarckii, maar tijdens de duik zag je ze nauwelijks. Ik daalde als gebruikelijk een beetje rechts af over de helling vol zeeanjelieren Metridium senile en brokkelsterren Ophiotrix fragile. Wat dieper, op iets van een schelpengruis terras, stopte ik en keek kalmer rond. Er kropen volop boompjesslakken Dendronotus frondosus rond. Aan bewegend leven was er voornamelijk het gebruikelijke, zoals botervisjes, strandkrabben en hooiwagenkrabben. Maar dan vond ik een forsere ‘hooiwagen’, dat was dus een spinkrab Hyas araneus. Leuk, die had ik al een tijd niet meer gezien. Het was geen groot exemplaar maar leuk genoeg om een tijdje te bekijken. Het was alleen niet te zien of ik met een ‘rode’ of ‘gewone’ te maken had, daarvoor was het diertje te zwaar begroeid.


Spinkrab, Hyas araneus (foto: Wijnand Vlierhuis)

Dan kalmpjes door, langzaam ondieper. De zon drong lekker door, al bleef er wel wat stroming staan. Ik vond vele boompjesslakken Dendronotus frondosus en later hier en daar slanke waaierslakjes Flabellina gracilis in groepjes.


Boompjesslak, Dendronotus frondosus (foto: Wijnand Vlierhuis)


Slanke waaierslak, Flabellina gracilis (foto: Wijnand Vlierhuis)

Zelfs een kleine kolonie kleine hoefijzerwormpjes Phoronis hippocrepia.


Kleine hoefijzerworm, Phoronis hippocrepia (foto: Wijnand Vlierhuis)

Burghsluis blijft ook mooi vanwege de anemonen; veel sierlijke slibanemonen in verschillende varianten, dicht opeen gepakte groepen fel oranje baksteenanemoontjes, kleurvariaties in slikanemonen, en splitsende zeeanjelieren. Slechts hier en daar spartelde een gevangen haarkwal Cyanea lamarckii wanhopig in hun tentakels.


Blauwe haarkwal, Cyanea lamarckii (foto: Wijnand Vlierhuis)

Twee forse harders kwamen voorbij zwemmen. Na meerdere haringgraten te hebben afgezocht vond ik uiteindelijk een gestippelde knotsslak, wat later op de foto twee exemplaren bleken te zijn.


Gestippelde knotsslak, Cuthona amoena (foto: Wijnand Vlierhuis)

Ondanks dat het op de parkeerplaats erg druk was, kwam ik maar weinig duikers tegen. Maar het stel dat ik tegen kwam, was zo vriendelijk mij te wijzen op een heel klein breed ringsprietslakje Facelina bostoniensis.


Brede ringsprietslak, Facelina bostoniensis (foto: Wijnand Vlierhuis)

Ondertussen was ik beland in het landschap met meer variatie in sponzen en kolonies manteldieren. Hier vond ik meer slanke waaierslakjes en boompjesslakken, en twee gorgelpijp knotsslakjes vrij. Het werd wat stoffiger nu. Even boven kijken, ik was kort voorbij de andere instap. Ondiep dook ik dat stukje terug langs de bessenwieren met hooiwagenkrabben, en een ander lang, breedbladig bruinwier. Tevens vond ik nog twee glasmuiltjes op druipzakpijp kolonies.


Groot glasmuiltje, Lamellaria perspicua (foto: Wijnand Vlierhuis)

Voor meer mooie duikverhalen lees verder lezen op mijn website.  

Tekst en foto's: Wijnand Vlierhuis.


Waardering
Waardering: (0 stemmen)

Commentaar
  • Burghsluis 1 juni 2014

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top