Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

04

Waarschijnlijk kent u ons al. Met een gemiddelde van meer dan 300 bezoekers per dag is strandvondsten.nl geen onbekende onder de strandgangers en duikers. Wij hopen dat deze bezoekersaantallen gerealiseerd worden door onze opzet en dat we slagen in ons doel om bezoekers, met hun vondsten van strand, zee en wad, op een eenvoudige manier te brengen bij een pagina die hun vondst beschrijft.

Waar we van oorsprong uitgingen van vondsten op het strand van Egmond aan Zee is dat inmiddels de gehele Noordzee geworden. Dieren en wieren houden zich niet aan menselijke grenzen, dus proberen we een zo goed mogelijk beeld te geven van wat op het strand of in de zee aanwezig zou kunnen zijn. Elk organisme dat in de Noordzee leeft kan op een strand terecht komen door stroming, visserij of zandopspuitingen. Maar via bijvoorbeeld het Kanaal kunnen ook Atlantische Oceaan soorten op ons strand terecht komen en uit 17e en 18e eeuwse wrakken spoelen tropische kauri's op onze stranden aan. Ook deze niet Noordzee-exemplaren staan op de website, als ze een keer gevonden zijn.

Het leesplankje

Het bekende Engelse spreekwoord:'A picture says more then a thousand words', is onze leidraad. We maken veel gebruik van plaatjes. Het oorspronkelijke idee van een leesplankje, ofwel het aap, noot, mies van de Noordzee, is nooit losgelaten. Nog altijd houden we vast aan die opmaak. Een beproeft en simpel concept van een plaatje met een tekst.


PC-overview strandvondsten.nl, 2014 (foto: Dennis Leeuw)

Bij strandvondsten.nl staat het wetenschappelijke niet voorop. Als iets op een kwal lijkt of als het door ouders als een kwal betiteld zou kunnen worden dan moet het op onze website ook te vinden zijn onder de kwallen. Wat, ogenschijnlijk, op elkaar lijkt komt bij elkaar ongeacht of dit wetenschappelijk correct is. Wij willen blijven proberen om de beginnende zoeker zo goed mogelijk te ondersteunen in het op naam brengen van zijn of haar vondst.


Mobiel strandvondsten.nl, 2014 (foto: Dennis Leeuw)

We gaan uit van het feit dat de bezoeker niets weet en dan proberen we te zorgen dat het antwoord gevonden kan worden. De opmaak van de website is daar een belangrijk onderdeel in. De gehele website is op de PC, maar ook op de mobiele telefoon of tablet eenvoudig te gebruiken. Ook met koude vingers is er snel en eenvoudig door de site te navigeren. Vanaf het moment dat u op de home-pagina komt tot het moment dat de “kaart”, waarop een soort beschreven staat, gevonden is hoeft u nooit meer dan 3 keer op een plaatje te klikken. En met 1 klik op een logo bent u terug bij het begin.

Natuurlijk hebben we ook geavanceerdere hulpmiddelen in de website verwerkt. Organismen met een onderlinge relatie zoals keverslakken, stoottanden, tweekleppigen, slakkenhuizen, naaktslakken en inktvissen, die immers allen tot de mollusca behoren, hebben allemaal dezelfde kleur in de overzichtspagina. Mocht de vondst niet in de ene groep staan kijk dan eens in een groep met een gerelateerde kleur. Ook op andere manieren proberen we te helpen bij het op naam brengen van vondsten, zoals bijvoorbeeld door determinatietabellen, door het digitaliseren van oude tijdschriften zodat kennis niet verloren gaat en door zelf artikelen te schrijven die verdieping brengen. Dit allemaal om te komen tot de beschrijving van een soort.

De soortkaart

Strandvondsten.nl maakt bij de soortbeschrijving gebruik van verschillende foto's die meestal uitvergroot kunnen worden, door erop te klikken, en een lijst met kenmerken. Een lijst met kenmerken heeft als voordeel dat twee op elkaar lijkende soorten makkelijk met elkaar vergeleken kunnen worden, per kenmerk kunt u de verschillen zien.


Card-title strandvondsten.nl, 2014 (foto: Dennis Leeuw)

Onder de naam staat een rijtje met daarin de familie-naam en de genus-naam. Dit zijn links en ze leiden naar een genus- of familie-kaart. Op de familie-kaart staat naast de determinatiekenmerken ook een lijst met genera, en op de genus-kaart een lijst met soorten welke op strandvondsten.nl gevonden kunnen worden. Zo is het mogelijkheid om verwanten met elkaar te vergelijken. We zijn bezig om per familie- en per genus een determinatietabel te maken, zodat makkelijk de gevonden soort vergeleken kan worden met degene die op strandvondsten.nl te vinden zijn. Mocht een soort dus niet op onze site staan, dan bent u misschien toch instaat om het genus of de familie te bepalen.

Het nieuwsblad

We kunnen ons voorstellen dat ook u net als vele anderen op de hoogte gehouden wil worden van de veranderingen, zodat u weet wanneer er een soort wordt toegevoegd die u misschien nog niet op naam hebt gebracht of als er een artikel verschijnt dat uw speciale interesse heeft. Daar hebben we ons Nieuwsblad voor. Zodra er wijzigen zijn wordt u op de hoogte gehouden, niet bij elke wijziging natuurlijk, maar hooguit één keer per maand. Stuur een mail naar nieuws@strandvondsten.nl en ook u ontvangt ons Nieuwsblad.

Tekst: Dennis Leeuw (www.strandvondsten.nl)
Foto's: Dennis Leeuw


Waardering
Waardering: 3,4(5 stemmen)

Commentaar
  • Strandvondsten

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top