Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

21

Het is zaterdag 21 november. Samen met Chantal Garttener rij ik naar Neeltje Jans in Zeeland. We zijn op weg naar een excursie van het Litoraal Inventarisatie en Monitoring Project (LIMP). Dit project gecoördineerd door Luna en Brendan start altijd net voor laagwater. Dat betekent vandaag dat we rond half drie verwacht worden. Als we aankomen is het gezellig druk en het waait Hollands hard. Ik zie veel bekende gezichten als Marco, Tim, Ann, Kiki, Jacob en Bas. De excursie voorziet dus in een behoefte van mensen voor een vrijetijdsbesteding. We maken ons klaar om de dijk over te gaan met laarzen, dikke jas, muts en werkhandschoenen aan. Mezelf heb ik de opdracht gegeven foto's te maken van herkenbare wieren. Hiervoor heb ik thuis de determinatietabel van de workshop Wieren  van Frank Perk uitgeprint en bij me.  Hier staan de wieren op die op het SMP-fromulier staan met de belangrijkste kenmerken in het veld.

We gaan op pad. Het water is genoeg weg om te beginnen. Vlak onder de dijk in het begin van het litoraal vind ik samen met Jacob vastzittend blaaswier,Fucus vesiculosus en een soort darmwier,Ulva sp. - Enteromorpha. De laatste soort is niet te determineren tot op soortniveau in het veld. Dat geeft niet want het is goed om te weten of er wel of geen darmwieren aanwezig zijn. Verder scharrelend vinden we een enkele streng los riemwier,Himanthalia elongata en algemeen voorkomend vastzittend Iers mos,Chondrus crispus. Het is belangrijk om te weten of het wier vastzit of los is. Dit zegt namelijk iets over of de soort gevestigd is of niet. Tot nu toe zijn de soorten te vinden op de determinatietabel. Het wordt lastiger als de soort niet op de determinatietabel staat, maar gelukkig heb ik onze algenspecialist Luna in de buurt. Ik heb twee roodwieren gevonden het puntig korstmoswier, Caulacanthus okamurae en de slijmerige drakentong,Grateloupia turuturu. Verder vind ik nog een roodwier die vanaf de foto niet verder gedetermineerd kan worden dan klauwier,Cystoclonium purpureum of knoopwier,Gracilaria gracilis. Om zeker te weten welke soort het is had ik moeten kijken naar de hechtschijf of had er een doorsnede gemaakt moeten worden om onder de microscoop te leggen. Het doel voor mij was juist om in het veld de algen te herkennen dus hier kom ik niet verder dan roodwier,Rhodophyta.


     
Vrijwillgers (foto: Niels Schrieken)   Slijmerige drakentong,Grateloupia turuturu (foto: Niels Schrieken)

 

Ik heb nog een aantal goedherkenbare soorten op de determinatietabel staan die ik nog niet gezien heb en loop daarvoor terug naar de dijk. Aan de onderkant van de dijk aangekomen vind ik de kleine zee-eik,Fucus spiralis, knotswier,Ascophyllum nodosum en tenslotte kernwier,Mastocarpus stellatus. Met 6 vastzittende goed te determineren soorten wieren heb ik mijn doel voor de excursie bereikt. Om later mijn waarnemingen te kunnen valideren heb foto's gemaakt van de wieren en deze in de fotoalbum "Noordzee, Neeltje Jans, 21-11-2015" op de website geplaatst.

Het was een prachtige excursie en ik heb nu al zin in de volgende keer. 

Tekst: Stichting ANEMOON
Foto's: Niels Schrieken


Waardering
Waardering: 4(2 stemmen)

Commentaar
  • LIMP excursie 21 november

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top