Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

17

Na goed voorbereid van start te gaan met handschoenen, regenlaarzen, plant- en diersoortherkenningsformulieren en het onderzoeksformulier gingen Chantal en ik weer op pad. Dit keer gingen we zelfstandig aan de slag, op zoek naar wier- en diersoorten voor het Litoraal Inventarisatie en Monitoring Project (LIMP).Litoraal is het gebied wat bij elke vloed overspoeld, in dit gebied zijn verscheidene dier- en wiersoorten te vinden zoals knotswier en de groene wierslak. Als locatie kozen wij voor Wemeldinge, dit dorp ligt gevestigd aan de Oosterschelde. Het is een druk bezocht duikgebied en daarom dachten wij, een top locatie voor een litoraal onderzoek.  


Duikplaats Klein stelle,  dit was het startpunt van ons LIMP onderzoek (foto: Denise Verstraeten)

Als studentes van de opleiding Kust- en Zeemanagement hebben wij al aardig wat informatie verkregen over verschillende dier- en plantensoorten tijdens ons eerste studiejaar maar toch valt het herkennen van soorten in de praktijk erg tegen. Bij onze onderzoekslocatie waren enorm veel wiersoorten te vinden, elk heel verschillend maar toch lastig te determineren. Uiteindelijk hebben Chantal en ik er een aantal kunnen herkennen; de zeesla, gezaagde zee-eik en het Iers mos. Verder vonden wij naast de plantensoorten ook een aantal diersoorten. Dit zijn onder andere de havenpissebed en heel veel muiltjes.  

 
Een havenpissebed, deze zat verstopt onder een grote          Aangespoelde wulk eieren (foto: Denise Verstraeten)
steen  (foto: Chantal Garttener)

Naast alle mooie dier- en wiersoorten vonden we helaas ook veel afval. Plastic flesjes en bekertjes lagen bezaaid over het gehele gebied, het gaf een erg verdrietige aanblik. 


Een gebied bezaaid met plastic afval, te Wemeldinge (foto: Denise Verstraeten)

Samengevat was het een erg interessante dag waarbij we een duidelijker overzicht hebben gekregen van het LIMP onderzoek. Ook onze kennis op het gebied van plant- en diersoorten is weer wat toegenomen.

Tekst:    Denise Verstraeten
Foto's:   Denise Verstraeten & Chantal Garttener


Waardering
Waardering: 4,5(2 stemmen)

Commentaar
  • Op zoek naar wier- en diersoorten

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top