Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

18

Op 6 juni kwam ik aan op St. Eustatius als lid van het "Statia Marine Expedition 2015" team. De volgende dag begonnen we met het monitoren van het onderwaterleven. We werden hartelijk welkom geheten door Mike en Marieke opScubaqua Dive Center. Na de briefing gingen we naar de boot voor de eerste duik op "Princess corner". Tijdens deze eerste duik in de wateren rond het eiland Sint Eustatius vond ik  een grote koraalduivel.


Red Lionfish, Pterois volitans (foto: Marion Haarsma)

Het is een hele mooie en sierlijke vis, maar hier in het Caraïbisch gebied is hij niet geliefd. In het Oost-Pacifische gebied is het een veel voorkomende vis, die in harmonie leeft met zijn omgeving, maar in het Caraïbisch gebied wordt het gezien als een groot gevaar! Men is bang dat hij veel vissen opeet en zelf geen haast geen vijanden heeft omdat de soort hier van nature niet voor komt. Hoe deze vissensoort hier gekomen is  blijft een vaag verhaal van een ontsnapping uit een aquarium in Florida tijdens een storm in 2000. De vis heeft zich razendsnel verspreid, ik zag er 1 in Curaçao in 2010 en nu dus in 2015 op 'Statia', zoals de lokale bevolking het eiland noemt. De eieren verspreiden zich op een diepte van honderden meters, dus wat ga je er tegen doen? Op Bonaire en Curacao bij voorbeeld wordt de lokale bevolking aangemoedigd om de vis te jagen en op te eten! En hier op Statia doen de  medewerkers van STENAPA dat ook!


Brown Chromis, Chromis multilineata with Cymothoid isopod, Isopoda (foto Marion Haarsma)

Terug naar mijn ontmoeting met de koraalduivel in de grot. Hij zat middenin een school juffertjesvissen (Damselfish) en het interessante was dat meerdere juffertjes een parasiet (isopod) hadden op hun kop! De parasiet begraaft zijn snuit in de vis en leeft van de sappen die hij opzuigt. Het visje gaat er niet aan dood, maar prettig zal het niet zijn. De  koraalduivel zwom rustig rond in 'zijn' grot en de juffertjes ook, al bleven die, heel verstandig, wel uit de buurt van de grote vis! Ik was foto's aan het maken van de 'arme' juffertjes en de koraalduivel ging zich aan mijn aanwezigheid irriteren. Hij kwam steeds dichterbij en zo kon ik een leuke foto maken van zijn snuit. Daarna heb ik ze verder maar met rust gelaten...  

Tekst en foto's: Marion Haarsma


Waardering
Waardering: 4,29(7 stemmen)

Commentaar
  • Koraalduivel op Sint Eustatius

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top