Search
Search

Spuisluis

Welkom bij Spuisluis. Dit was de naam van het vroegere nieuwsplatform van Stichting ANEMOON voor en door waarnemers. Het is op verzoek weer teruggeplaatst met diverse oudere onderwerpen. Maar je kunt nog steeds informatie aan ons kwijt. Heb je een leuk bericht met foto? Stuur het naar info@anemoon.org en misschien zie je het dan op de website terug!

31

Bericht uitgegeven door Naturalis Biodiversity Center op zondag 31 mei 2015

Experts gaan kijken welke soorten er leven in Caribisch Nederland, op land en in zee

Dit jaar is Naturalis Biodiversity Center van start gegaan met een Caribisch programma. Met dit programma wordt de diversiteit van planten, dieren en schimmels in kaart gebracht voor Caribisch Nederland. Sinds 2010 zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba speciale gemeenten van Nederland. Tot nu toe is er nog maar zeer weinig bekend over de biodiversiteit op deze eilanden. Door middel van dit programma gaat daar verandering in komen, voor zowel onder- als bovenwater. Verschillende experts en partnerorganisaties uit Nederland en Caribisch Nederland gaan mee op expeditie met Naturalis.

Naturalis heeft collectiemateriaal van Caribisch Nederland uit de eerste en tweede helft van de 20e eeuw. Er zijn echter weinig gegevens of collecties van de recente flora en fauna. Naturalis wil hier verandering in brengen. Het eerste eiland waar zogenoemde nulmetingen plaats gaan vinden is Sint Eustatius (‘Statia’). Een nulmeting is een basisinventarisatie van de huidige biodiversiteit, waarbij de resultaten bruikbaar zijn voor gedetailleerd vervolgonderzoek. Op Statia wordt de nulmeting door verschillende teams op zowel het land als in de zee uitgevoerd. De resultaten zijn openbaar en dragen bij aan lokaal natuurbeheer- en behoud. Beide expedities leggen de basis voor toekomstig onderzoek naar veranderingen in de biodiversiteit door bijvoorbeeld orkanen of stijgingen van watertemperatuur

De mariene nulmeting zal in juni 2015 plaatsvinden in samenwerking met Stichting ANEMOON. Het expertteam met onder andere Bert Hoeksema (Naturalis) en Niels Schrieken (stichting ANEMOON) doet onderzoek naar koralen, algen, krabben en vissen. De soorten die op bepaalde plaatsen voorkomen zullen met elkaar vergeleken worden en in de toekomst ook met de andere Caribische eilanden.

Op het land zal een deel van de nulmeting door masterstudenten worden uitgevoerd. In september/oktober 2015 wordt voor het eerst een cursusTropische biodiversiteit en veldmethoden aangeboden door de Universiteit Leiden en Naturalis Biodiversity Center. Deze cursus zal in Leiden en op Statia plaatsvinden, waar de studenten naar onder andere vaatplanten, mossen, schimmels en insecten zullen kijken. De studenten worden begeleid door experts van Naturalis zoals Michael Stech (mossen), John Smit (insecten), Jeremy Miller (spinnen), en Tinde van Andel (vaatplanten).

Naar aanleiding van deze expedities zal  in 2016 het Caribisch Nederlands Soortenregister beschikbaar komen. Dit is zoals de naam al zegt de Caribische versie van het Nederlandse Soortenregister. Hierin zullen de soorten uit de huidige collectie van Naturalis te vinden zijn, uit literatuur alsook de soorten die tijdens de expedities worden aangetroffen.

Blog: Sint Eustatius expeditie 2015

Tekst: Rebecca Reurslag




Een koraaletende worm en een invasieve oranje kelkkoraal op een scheepswrak (foto: Bert Hoeksema) Een gemeenschap van spons en koraal (foto Bert Hoeksema)
Mega landkrab tussen de bladeren (foto Tinde van Andel)


Kakanga wortel (foto Tinde van Andel)
 Zwarte Weduwe (foto Tinde van Andel)  

 


Waardering
Waardering: (0 stemmen)

Commentaar
  • Naturalis naar de Cariben!

Klik op de foto’s voor grotere plaatjes.

Alle artikelen

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top