|
|
Rode Amerikaanse rivierkreeft
Procambarus clarkii
(Girard, 1852)
Zoekbeeld
Het pantser is bezaaid met vele knobbels maar voelt niet ruw. Het zoekbeeld is de fel rode kleur van deze rivierkreeft. De scharen, poten en het lichaam hebben een rode kleur. De ogen zijn blauwgrijs. De rug van de kreeft is soms veel donkerder dan de poten en de scharen, soms tot bijna zwart. De scharen zijn lang en smal en zijn bezaaid met grote rode knobbels.Wanneer ze jong zijn kunnen ze een lichtere kleur hebben en zijn dan beige of geel-oranje.
Te verwarren met
- Europese rivierkreeft Astacus astacus.
- Turkse rivierkreeft Astacus leptodactylus kan verward worden met jonge exemplaren van de rode amerikaanse rivierkreeft.
- Californische rivierkreeft Pacifastacus leniusculus.
- Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft Oronectes limosus.
- Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft Oronectes virilis.
- Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft Procambarus acutus.
- Steenkreeft Austropotamobius torrentium.
- Marmerkreeft Procambarus fallax forma virginalis.
- Australische roodklauwkreeft Cherax quadricarinatus.
Kenmerken
Afmetingen: tot 15 cm.
Kleur: Zwart-rode lichaamskleur, in combinatie met duidelijke helderrode knobbels op de scharen.
Vorm: Het pantser is bezaaid met vele knobbels maar voelt niet ruw.
Habitat en ecologie
Bewoner van stilstaande en langzaam stromende wateren. Graaft holen in de oever om zich na het vervellen in terug te trekken en waarin hij langere perioden van droogte en ook koude kan doorstaan. Ook natuurlijke openingen en schuilmogelijkheden op de waterbodem en in het litoraal gebruikt hij om zich te beschermen tegen predatie en kannibalisme.
P. Clarckii plant zich voort vanaf een lengte van circa 4,5 cm. Een wijfje van 10 cm lengte produceert 600 eieren. In 3-5 maanden tijden kunnen ze een lichaamsgewicht van 50 g bereiken. De Amerikaanse rode rivierkreeft is een alleseter. Hij eet plantaardig materiaal en bijvoorbeeld ook zoetwaterslakken. De soort is ook een vleeseter en eet kleine kreeftachtigen, kleine vissen, insectenlarven, weekdieren en broed van soortgenoten.
Areaal en verspreiding
Vooral in Zuid-Holland en Utrecht. Daarnaast op enkele plaatsen in Noord-Brabant en in de Maas en de IJssel.
Literatuur
- Leewis, R., L. Duistermaat, A. Gittenberger, T. van der Have, M. Soes & J. van Valkenburg, 2013. Veldgids exoten. KNNV Uitgeverij, Zeist.192 pp.
- Koese, B., & Soes, M. (2011). De Nederlandse rivierkreeften (Astacoidea & Parastacoidea). Nederlandse Entomologische Vereniging.
Code
Auteurs
[Niels Schrieken, april 2014]
Commentaar
Grafieken