Search
Search

Soorten

Slanke zeespin

Nymphon gracile

Leach, 1814

Slanke zeespin


Zoekbeeld

Zeespin. Mariene soort. Tot 8 mm, poten tot 15 mm. Grijswit met donkere lengtebanden op de poten. Het lichaam is zeer tenger, met 4 paar zeer lange, uit 10 geledingen bestaande poten met aan de uiteinden haakjes. Kop met zuigslurf, daarnaast minieme tasters en nog een paar zeer korte schaarpoten met kleine bolle schaartjes. Taster met vijf segmenten waarvan het laatste segment net zolang is als het op één na laatste segment. Het voorste paar looppoten dient als eidragers. Vooral in Zeeland.

Te verwarren met

- Rode zeespin Nymphon brevirostre. Tasters (palpen) met vijf segmenten waarvan het laatste segment twee keer zolang is als het op één na laatste segment.
- Zebrazeespin Ammonthea hilgendorfi. Tasters (palpen) met negen segmenten. 


Kenmerken

Afmetingen: Tot 8 mm lang, de poten tot 15 mm.
Kleur: Grijswit met donkere lengtebanden op de poten.
Vorm: De Slanke zeespin heeft een tenger lichaam, met 4 paar zeer lange poten. Aan de kop zit een zuigslurf.
Poten: De poten zijn zeer lang, ruim twee keer de lengte van het lijf, met aan de uiteinden haakjes. Ze bestaan uit 10 geledingen. Naast de zuigslurf op de kop zitten minieme tasters en een paar zeer korte schaarpoten met kleine bolle schaartjes. Het voorste paar looppoten dient als eidragers. Het dier kan tot 10.000 eieren meenemen.


Habitat en ecologie

Slanke zeespinnen leven in het kustgebied, o.a. in poeltjes in het litoraal en sublitoraal tot een diepte van enkele meters. Ze eten zachte ongewervelden zoals poliepen en mosdiertjes. De Slanke zeespin is actiever en zwemt ook meer dan andere zeespinnen.

Areaal en verspreiding

Atlantische Oceaankusten van Noorwegen, via de Britse eilanden, de Noordzee en Het Kanaal tot Marokko en delen van de Middelllandse Zee.

Literatuur

- Faasse, M. (2013). Further dispersal of the sea-spider Ammothea hilgendorfi (Böhm, 1879) in the North Sea to The Netherlands. BioInvasions Records, 2(4), 287-289.
- Hayward, P. J., & Ryland, J. S. (1995). Handbook of the marine fauna of North-West Europe. Oxford University Press.

 


Code


Auteurs

I. van Lente (jan. 2014)
Niels Schrieken (2013)


Categorieën:

Soorten, Zeespinnen

Commentaar

Slanke zeespin

Grafieken



Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top