Search
Search

Soorten

Ruwe boormossel

Zirfaea crispata

(Linnaeus, 1758)

Ruwe boormossel


Zoekbeeld

Mariene tweekleppige. Tot 85 mm. (Levende dieren in veen en hout vaak aanzienlijk kleiner). Wit of grijs, opperhuid bruingeel. Stevige, ovaal-langwerpige schelp. Sterk gapend aan voor- en achterrand. Top bedekt door naar binnen omgeslagen bovenrand. Aan de buitenzijde, ongeveer in het midden, een ondiepe groef. Aan de kant onder de top daarvan golvende lijnen, aan de andere zijde niet. Binnen in de schelp zit een dunne gebogen ‘tand’. Doubletten met tussen de obovenranden een derde (acessorisch) schelpstuk. Plaatselijk in de Noordzee, ingeboord. Spoelt soms aan in veen en hout. Strandmateriaal is vaak blauw of bruin verkleurd.

Kenmerken

Afmetingen: 50 x 85 mm.
Schelpkleur: Wit of grijs met een bruingele opperhuid. Strandmateriaal is vaak blauw of bruin verkleurd.
Schelpvorm: Stevige, langwerpige schelp. De voor- en achterrand gapen sterk. De top ligt iets naast het midden en wordt bedekt door de omgeslagen bovenrand.
Sculptuur: Aan de buitenzijde, ongeveer in het midden van de schelp, loopt een ondiepe groef die de sculptuur in tweeën deelt: het deel onder de top heeft golvende lijnen, dat aan de andere zijde niet.
Slot: Geen echte slottanden. Binnen in de schelp zit een dunne gebogen ‘tand’. Bij doubletten ligt tussen de omgeslagen bovenranden een derde (acessorisch) schelpstuk.
Binnenzijde schelp: Krom uitsteeksel onder de top kenmerken. 

Habitat en ecologie

De dieren leven ingeboord in zelf gemaakte gangen, tot 30 cm diep in vrij hard substraat (veen, hout en steen). In de Noordzee tot 25 meter of meer.

Areaal en verspreiding

Plaatselijk in de Noordzee, ingeboord in diverse materialen. Al dan niet samen met andere boormossels. 

Op het strand: Losse kleppen spoelen algemeen langs de hele kust aan. Deze schelpen hebben soms flinke afmetingen en zijn vaak verkleurd. Doubletten en levende dieren zijn zo nu en dan te vinden in boorgaten in veen, hout of steen.


Literatuur

Bruyne, R.H. de, S.J. van Leeuwen, A.W. Gmelig Meyling & R. Daan (red.), 2013. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied. Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca). Tirion Uitgevers, Utrecht en Stichting Anemoon, Lisse 414 pp.

Code


Auteurs

(De Bruyne, Van Leeuwen, Gmelig Meyling, Daan et al. -Ecologische atlas mariene weekdieren - 2013)
[A. Jansen, 2013; B. Oonk, jan. 2014; IvL feb. 2014]



Commentaar

Ruwe boormossel

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top