|
|
Trompet steelkwal
Haliclystus salpinx
James-Clark, 1863
Trompetsteelkwal bij Zoetersbout. (Bron: Silvia Waajen)
Zoekbeeld
Steelkwal. Klein (2-3 mm) bekervormig kwalachtig dier met acht armen. Met het steeltje zitten ze vastgehecht aan het substraat, vaak wieren. Moeilijk te ontdekken vanwege de afmetingen en omdat de kleur van de steelkwal overeen komt met die van de omgeving. Ze worden gevonden op plaatsen met waterbeweging, stroming maar ook golfslag.
Te verwarren met
Andere steelkwallen, zoals Haliclystus auricula en Haliclystus octoradiatus.
Kenmerken
Afmetingen: Niet groter dan 2-3 mm.
Kleur: De kleur is variabel, afhankelijk van het substraat waar ze op vastgehecht zitten.
Vorm: Bekervormig met acht armen. Met het steeltje zitten ze vast op het substraat. Op de rand van het scherm tussen de armen zijjn hechtorgaantjes aanwezig die randankers worden genoemd. Bij het trompetsteelkwalletje zijn deze randankers trompetvormig. Op het uiteinde van iedere arm staat een groep van 60-100 tentakels. De tentakels hebben en bolvormig uiteinde.
Habitat en ecologie
Alle steelkwalletjes zijn bijzonder zeldzaam in Nederland. Haliclystus auricula is enkele malen zeer ondiep in de Grevelingen aangetroffen. Haliclystus octoradiatus enkele malen voor de Zeeuwse kust. H. salpinx is slechts een keer in de Oosterschelde aangetroffen. Het kwalletje zat op Undaria pinnatifida (Wakame-wier). Alleen de larve van deze soort kan zich kruipend verplaatsen, de poliep en het steelkwalletje leven vastgehecht aan het substraat. Ze worden gevonden op plaatsen met waterbeweging.
Literatuur
Faasse,
M.A. & S. Waajen 2011. De Nederlandse steelkwallen (Cnidaria:
Staurozoa). - Nederlandse Faunistische Mededelingen 35: 63-70.
Het Zeepaard 71-2 maart 2011
Spuisluis: Trompet steelkwal.
Code
Auteurs
Silvia Waajen
Commentaar
Grafieken