Search
Search

Soorten

Bultrug

Megaptera novaeangliae

Borowski, 1781

Bultrug
Bultrug - Megaptera novaeangliae (Foto: John van der Graaf. Nabij Kijkduin, 17 nov. 2018, ca. 15.00 uur)


Zoekbeeld

Zeezoogdier. Middelgrote walvis. Tot ongeveer 17 meter lang. Baleinwalvissen zonder tanden, maar met baleinplaten met vezelige uitsteeksels, waarmee ze voedsel uit het water filteren. De Bultrug staat bekend om de hoge sprongen uit het water en de goed zichtbare 'blow' van de waterfontein die ze uit het spuitgat blazen. Die spuit recht omhoog. In de Noordzee de laatste 10 jaar vaker waargenomen. Vooral tussen oktober t/m maart. Let op grote zwemmende dieren die rechte waterfonteinen blazen en een blauwzwart gekleurde rug hebben met een klein gebogen rugvinnetje.

Te verwarren met

Andere walvissen.

Kenmerken

Afmetingen: Tot ongeveer 17 meter lang.
Kleur: blauwzwart gekleurde rug. Onderzijde wit. [Nog nadere kleurkenmerken toevoegen].
Vorm: Bultruggen zijn middelgrote walvissen. Ze behoren tot de baleinwalvissen en hebben geen tanden (zoals orca's), maar baleinplaten met vezelige uitsteeksels, waarmee ze voedsel uit het water filteren.
Nadere kenmerken: De Bultrug staat bekend om de hoge sprongen uit het water en de goed zichtbare 'blow' van de waterfontein die ze uit het spuitgat blazen. Die spuit recht omhoog.

De Nederlandse naam komt van de vlezige 'bultige' uitstulping op de kleine rugvin. Die zie je vooral goed als ze voor een duik hun rug buigen.


Habitat en ecologie

Het voedsel bestaat uit krill - bepaalde zwemmende kreeftjes. Maar ze jagen ook op inktvis en allerlei vissoorten. Ze komen op veel manieren aan voedsel. Zo kunnen ze een prooi verlammen door met hun lange borstvinnen of sikkelvormige staart op het wateroppervlak te slaan, of met opengesperde bek door een school krill of vis te zwemmen. Bekend is verder het 'bubbelnet', waarbij meerdere bultruggen samen jagen en in een steeds kleinere cirkel rond prooidieren cirkelen, terwijl ze een gordijn van luchtbellen uit hun spuitgaten blazen. Ze maken ook allerlei geluiden, mannetjes zingen heel mooi tijdens het paarseizoen.

Areaal en verspreiding

In de Noordzee wordt de bultrug de laatste 10 jaar vaker waargenomen. In 2015 zwom er een de Oosterschelde in en weer uit. Ook voor de kust (Kijkduin, Scheveningen, IJmuiden, Texel, Den Helder) zijn ze gezien. De beste tijd om een Bultrug te zien is van oktober t/m maart.

Code

 

Auteurs

IvL / RHB (nov. 2018)



Commentaar

Bultrug Bultrug Bultrug

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top