|
|
Gewimperde zwemkrab
Liocarcinus navigator
(Herbst, 1794)
Zoekbeeld
De Gewimperde zwemkrab wordt gekenmerkt door stugge haren die tussen de ogen recht vooruit staan. Tussen de ogen staan verder geen uitsteeksels. De dieren hebben net als de andere zwemkrabben afgeplatte uiteinden aan de achterpoten.
Te verwarren met
Kenmerken
Afmetingen: Het rugschild is van de mannetjes 4,6 cm breed en van de vrouwtjes 3,8 cm.
Kleur: de dieren zijn donkergroen of bruin, vaak met een vlekkenpatroon. Het rugschild is bruin. De toppen van de scharen zijn min of meer paarsachtig blauw, (maar er zijn ook dieren bekend met oranje schaarpunten, o.a. van Ameland)
Habitat en ecologie
De Gewimperde zwemkrab komt voor in de getijde zone, maar ook ver daar beneden. Een duidelijk voorkeur voor een bepaald type bodem is er niet.
Areaal en verspreiding
De Gewimperde zwemkrab is een oost-Atlantische soort, die voorkomt halverwege Noorwegen tot zuidwaarts in Mauretanië. De soort ontbreekt in de Oostzee.
Seizoenspatronen
De vrouwtjes dragen eieren van april t/m september
Literatuur
- Adema, J. P. H. M. (1991). De krabben van Nederland en België (Crustacea, Decapoda, Brachyura). J. C. den Hartog (Ed.). Leiden: Nationaal Natuurhistorisch Museum.
- Leewis, R.J., G.R. Heerebout en Ch. Jacobusse 9red.), 2010. Zeefauna in Zeeland, deel 2; Kreeften, krabben en garnalen. Fauna Zeelandica, deel 5, Stichting Het Zeeuwse Landschap, Wilhelminadorp: 144p.
Code
Commentaar
Grafieken