Search
Search

Soorten

Zeespriet-kroonslak

Doto pinnatifida

(Montagu, 1804)

Zeespriet-kroonslak
Zeespriet-kroonslak - Doto pinnatifida (foto: Martijn Spierenburg, Nederlands deel van de Noordzee)


Zoekbeeld

Zeenaaktslak. Grootste kroonslak van Nederland, tot 30 mm. Rhinoforen (reuksprieten) staan in een kroonvormige schede op de kop. Op de randen van deze schede zijn zwarte vlekjes aanwezig. Cerata, met daarop wrachtachtige tuberkels, staan in twee rijen van 5-8 papillen, gepaard aan weerszijden van de rug. Lichaam geelroze tot geelgroen. Een onderscheidende kenmerk is de aanwezigheid van zwart getipte knobbeltjes aan de zijkanten van het lichaam en op de cerata. Deze knobbeltjes kunnen ook op de rugzijde voorkomen. De Zeespriet-kroonslak voedt zich exclusief met Zeespriet (Nemertesia antennina) en is daarom te vinden op locaties waar Zeespriet voorkomt. Het eisnoer wordt op de stam van Zeespriet afgezet.

Te verwarren met

Doto tuberculata. Dit is de enige kroonslakkensoort die ook zwartgetipte knobbeltjes aan de zijkanten van het lichaam en op de cerata bezit. Echter zijn bij de soort geen zwarte vlekjes op de schede van de rhinoforen aanwezig. Deze soort voedt zich met Sertularella gayi. Het is  onwaarschijnlijk dat Doto tuberculata op Zeespriet wordt aangetroffen. De soort is nog niet eerder in de Nederlandse wateren aangetroffen.

Kenmerken

Afmetingen: Lengte tot 30mm.

Kleur: Geelroze tot geelgroen, met een zwarte nuance op de rug door de aanwezigheid van kleine zwarte vlekjes (vooral aan de voorzijde). Zwarte vlekjes op de schede van de rhinoforen. Zwart getipte knobbeltjes aan de zijkanten van het lichaam en op de cerata, soms ook op de rug. Cerata bleker van kleur dan het lichaam.
Vorm: De rhinoforen zijn glad en staan in een schede die aan de top wijder wordt (kroonvorm). Aan weerszijden van de rug liggen twee rijen met 5-8 gepaarde papillen. Op deze papillen staan kringvormig om de papil geplaatste wrachtachtige tuberkels met daarop een zwarte stip (ook op de toptuberkel). De rugzijde van de staart is kaal.
Eieren: Het eisnoer wordt afgezet in een hoog, plat in een harmonicavorm gevouwen wit lint met een doorsnede tot xx cm. Eisnoeren van de kroonslak worden op het voedsel, Zeespriet, afgezet.


Habitat en ecologie

De Zeespriet-kroonslak voedt zich exclusief met Zeespriet (Nemertesia antennina). Zeespriet komt voor op harde ondergronden in gebieden die onderworpen zijn aan een matige tot sterke stroming. De Zeespriet-kroonslak is te vinden op locaties waar Zeespriet voorkomt. Zeespriet is waargenomen op de Noordzee, maar wordt in het Nederlandse kustgebied, de Oosterschelde en Grevelingen niet aangetroffen. Op het Noordzee strand (ook dat van Zeeland) spoelt de soort zo nu en dan aan.

Areaal en verspreiding

Doto pinnatifida is in 1804 voor de wetenschap beschreven door Montagu. De soort komt algemeen en wijdverspreid voor rond de Britse eilanden en het verspreidingsgebied strekt zich naar het noorden uit tot Scandinavië en naar het zuiden tot het noorden van Spanje. De waarneming op het scheepswrak ‘Elatma’ betreft de eerste en enige waarneming van de soort op Nederlands grondgebied.  Er zijn geen eerdere waarnemingen of aanspoelsels van de soort in Nederland bekend. De Elatma (Hydro nr. 2811) ligt net ten zuiden van de Bruine Bank. De soort werd gevonden tijdens Expeditie Zuid (Stichting Duik de Noordzee schoon) op 15 juni 2016 op Zeespriet, op een diepte van 36 meter.

Seizoenspatronen

De soort is nog te weinig waargenomen om een seizoenspatroon te kunnen vaststellen.

Literatuur

  • Calado, G. & Silva, J.P. (2012) Seaslugs of the Algarve - Opisthobranch guide for the southern coast of Portugal. Edicões SubNauta, 164 pp. ISBN: 978-989-96406-2-7
  • Picton, B.E. & Morrow, C.C. (2016). Doto pinnatifida (Montagu, 1804). [In] Encyclopedia of Marine Life of Britain and Ireland.

Code


Auteurs

Floor Driessen, 2016.
[Niels Schrieken, 2018]



Commentaar

Zeespriet-kroonslak

Grafieken



Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top