Search
Search

Soorten

Helmkrab

Corystes cassivelaunus

(Pennant, 1777)

Helmkrab


Zoekbeeld

Krab. Marien, zoet en brak water. Carapax (schild) afgerond vierkant, tot 40 mm lang. Langgerekt, langer dan breed, met aan de randen puntige uitsteeksels. De schaarpoten zijn bij het mannetje zeer sterk verlengd. De lange eerste antennes vormen ook een adembuis. Het dier leeft ingegraven in zandbodems met alleen de antennes boven het zand. In het patroon op het schild is soms vaag een menselijk gezicht te zien. Helm verwijst naar de wetenschappelijke naam Corystes (kroon, helm). De schildvorm heeft overigens ook wat weg van een (fiets-)helm. Noorse zuidkust tot en met Portugal, Middellandse Zee. In de Noordzee algemeen.


Kenmerken

Afmetingen: Rugschild tot 40 mm lang.
Kleur: Bleekrood tot witgeel.
Poten: Bij het mannetje tot wel twee keer zo lang als zijn schildlengte. Deze gebruikt hij om het vrouwtje vast te houden tijdens het paren en om te vechten tegen mannelijke rivalen. De pootlengte van het vrouwtje is gelijk aan haar schildlengte.
Rugschild: Langwerpig, lijkt o.a. op een fietshelm.
Overig: De dieren leven voor het het grootste deel van en etmaal ingegraven, ter bescherming tegen predatoren.


Habitat en ecologie

Levend op en in zandige bodems vanaf iets beneden de laagwaterlijn tot diepten van 100 meter of meer. Spoelt regelmatig op het strand aan.


Areaal en verspreiding

De helmkrab komt voor in het noordoostelijk deel van de Atlantische oceaan vanaf de Noorse zuidkust tot Portugal en daarnaast in de Middellandse Zee. Ook veelvoorkomend in de Noordzee, maar niet in de Waddenzee.


Literatuur

- Leewis, R.J., G.R. Heerebout en Ch. Jacobusse (red.), 2010. Zeefauna in Zeeland, deel 2; Kreeften, krabben en garnalen. Fauna Zeelandica, deel 5, Stichting Het Zeeuws Landschap, Wilhelminadorp: 144 pp.
- Ecomare (2015). Helmkrab
- Virtual Hebrides (2014). Masked Crab- Western IslesCorystes cassivelanus


Code


Auteurs

David Zaat, januari 2016
(I. van Lente, april 2021)
 




Commentaar

Helmkrab Helmkrab

Grafieken



Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top