|
|
Piekjesspons
Hymeniacidon perlevis
(Montagu, 1818)
Zoekbeeld
Mariene spons. Een vermoedelijke exoot, in 1961 voor het eerst ontdekt in de Oosterschelde en tegenwoordig algemeen. Bedekking tot 15 cm, dikte 2-5 cm. De piekjesvorm steekt met schoorsteentjes uit het slib omhoog. Deze is meestal grijsgeel met soms wat groen. Vormt soms ook oranje 'vingers' of korsten, vaak met aders. De uitstroomopeningen zijn onopvallend en onregelmatig over het oppervlak verdeeld.
Kenmerken
Afmetingen: De plakkaten zijn tot 15 cm in doorsnee met een dikte van 2-5 cm.
Kleur: De spons is als korst of 'vingers' oranje. In piekjesvorm neigt de kleur wat naar geel, soms naar groen.
Vorm: Zachte, vaak wat dikke, korstvormende spons. De uitstroomopeningen zijn onopvallend, moeilijk te zien en onregelmatig over het oppervlak verdeeld.
Spicula: Afgerond aan de ene kant, spits aan de andere. Soms aan de afgronde kant een eenzijdige bobbel. 175-400 um.
Habitat en ecologie
Deze spons komt voor in het intergetijde gebied tot ondiep water. Hij groeit op allerlei hard substraat, maar wordt ook wel gevonden op een zachte ondergrond (zoals zand), deels bedekt met sediment. In dat laatste geval vormt de spons onregelmatige uitlopers aan het oppervlak en zijn vaak alleen de uitstroomopeningen van die uitlopers zichtbaar.
Areaal en verspreiding
Noordzee, Zeeland, Waddenzee.
Nadere informatie
Deze spons is in de literatuur ook wel eens Oranje kussenspons genoemd.
Literatuur
- Van Soest, R.W.M., 1976. De Nederlandse mariene en zoetwatersponzen – Porifera-. Wetenschappelijke Mededelingen KNNV 115, 36 p.
- Van Soest, R.W.M., 1977. Marine and Fresh water sponges (Porifera) of the Netherlands. Zoologische Mededelingen 50 (16): 261-273.
- Van Soest, R.W.M., 2014. Sponzen. In F. van der Burgt (Ed.): Zeeboek, p 45-52. Jeugdbonduitgeverij & KNNV, ‘s Graveland.
Code
Auteurs
Johanna van Bolhuis (5 april 2008)
[IvL feb 2014]
[Niels Schrieken nov 2014]
Floris Bennema, 2016, 2023
Categorieën:
Soorten,
Sponzen
Commentaar
Grafieken