|
|
Fijne vliescelpoliep
Membranipora membranacea
(Linnaeus, 1767)
Noordzee, zandmotor 23-03-2017 (bron: Lukas Verboom)
Zoekbeeld
Mosdiertje. Korstvormende kolonie. Mariene soort. Kolonies vormen kantachtige witte of lichtgrijze korsten op bruinwieren en zijn flexibel. Individuen zijn rechthoekig van vorm en 0.42 bij 0.13 mm groot. Ieder individu (zoïde) heeft verkalkte wanden, de ventrale zijde is onverkalkt en zorgt voor flexibiliteit. Er bevind zich een stompe stekel op iedere hoek, die niet verkalkt is. Er kunnen zogenaamde torenzoïden aanwezig zijn, daarbij is het aan de bovenzijde liggende membraan omhoog gericht als een buis.
Te verwarren met
- Harig kantmosdiertje (Electra pilosa) De individuen van Electra pilosa zijn ovaal en zijn omgeven door 4-12 stekels (typisch 9), waarvan er een langer is.
- Ook te verwarren met Conopeum, deze leeft op harde substraten of op planten in estuaria. Ook kunnen ze onderscheiden worden door de ancestrula. Deze is enkel bij Conopeum en dubbel bij Membranipora.
Kenmerken
Afmeting: Individuën zijn 0.42 bij 0.13 mm groot.
Vorm: Rechthoekig met op iedere hoek een stompe stekel waarvan de top niet verkalkt is.
Kleur: Licht grijs tot wit.
Overig: Een membraan bedekt de hele oppervlakte. Polypide bezit ongeveer 17 tentakels.
Habitat en ecologie
Bevind zich in ondiepe wateren op wieren, wordt vaak gevonden op Laminaria digitata en Laminaria hyperborea, af en toe ook op Fucus serratus en in getijden poelen. De soort groeit goed in gebieden met een snelle waterstroom of in gebieden met een grote getijdenwerking.
Areaal en verspreiding
Spoelt in heel Nederland en België aan langs de kust.
Nadere informatie
Literatuur
- Faasse, M., van der Wende, K., & Dekker, R., 2015. Workshop mosdiertjes. Stichting ANEMOON.
- De Blauwe, H. (2009). Mosdiertjes van de Zuidelijke bocht van de Noordzee: Determinatiewerk voor België en Nederland. Vlaams Instituut voor de Zee.
- Faasse, M., & De Blauwe, H., 2004. Faunistisch overzicht van de mariene mosdiertjes van Nederland (Bryozoa: Stenolaemata, Gymnolaemata). Nederlandse Faunistische Mededelingen, 21, 17-54.
- Sonia Rowley 2004. Membranipora membranacea. Marine Life Information Network.
Code
Auteurs
(Chantal Garttener, okt 12015)
Commentaar
Grafieken