Search
Search

Soorten

Zeedahlia

Urticina felina

(Linnaeus, 1761)

Zeedahlia


Zoekbeeld

Zeeanemoon. Tot 15 cm (tot 6 cm hoog, tentakels, 2 cm). Groot, breed, met korte dikke tentakels. Zuil met  bobbeltjes (zuigwratten), met soms aangeplakte voorwerpen. Bruin, oranjegeel, rood, groen, paars. Op de mondschijf vaak helderrode, zich splitsende dubbele lijnen, lopend van de tentakels naar de rand van de mondschijf en om de voeten van de tentakels. Tentakels vaak helderder, eenkleurig, of met een kleurverloop.

Kenmerken

Afmetingen: Doorsnede van de zuil en de voetschijf in onze kustwateren gewoonlijk niet groter dan 10 tot 15 cm. De hoogte is dan circa 6 cm. De tentakels worden meestal niet langer dan 2 cm.
Kleur:
De kleur van de zuil en mondschijf is zeer variabel: van bruin, rood of oranjegeel tot groen en paars. Kenmerkend op de mondschijf is de vaak helder gekleurde tekening, vaak bestaande uit dubbele lijnen die vanaf de mond gezien vóór de tentakels beginnen. Vandaar lopen ze naar de rand van de mondschijf. De dubbele lijnen splitsen zich meestal en lopen netjes om de voeten van de tentakels heen. Deze lijnen om de tentakels zijn vaak rood, maar kunnen ook andere kleuren hebben. De tentakels kunnen eenkleurig zijn, maar hebben vaak ook een kleurverloop van basis tot top. Ze zijn vaak helderder gekleurd dan de mondschijf.
Vorm: Grote brede zeeanemoon met korte dikke tentakels. De zuil is breder dan hoog en heeft een ruwe bobbelige structuur, waaraan soms stukjes schelp, zand en zelfs wieren blijven hangen. Deze bobbeltjes worden ook wel zuigwratten genoemd.


Habitat en ecologie

Vrijwel alleen op hard substraat, zoals stenen, maar soms ook op veen of onder veenranden. Af en toe op pontons. De soort wordt aangetroffen vanaf iets boven de laagwaterlijn tot diepten van 15 meter en meer.

Nadere informatie

  • De dieren leven van grote prooien, zoals garnalen, krabben en visjes.
  •  Bij aanraking voelt men de tentakels 'kleven'. Dit komt door de netelcellen.
  • In oudere literatuur wordt meestal nog de wetenschappelijke naam Tealina felina gebruikt.

Code


Auteurs

A.W. Gmelig Meyling



Commentaar

Zeedahlia Zeedahlia

Grafieken

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

Mariene soorten en ecologie

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

Back To Top